Indåndings-impulsen

Åndedrætsøvelse

Hvordan kan den hjælpe?

  • Når du har behov for at være mere til stede i en given situation

  • Som en praktisk måde at opdage øjeblikket for et Skift

Sådan gør du

Første del

Start med at bemærke din naturlige åndedrætsrytme.

Åndedrætsrytmen består af 3 faser:

• Indånding
• Udånding
• Pause

Bemærk længden og fornemmelsen i kroppen af hver fase.

Mange mennesker har så kort en pause mellem udånding og indånding at den er nærmest ikke-eksisterende, så bliv ikke bekymret hvis du ikke registrerer nogen pause. Med tiden vil den dukke frem.

Bemærk dernæst skiftet fra:

  • Indånding til udånding

  • Udånding til pause

  • Pause tilbage til indånding

Anden del

Når du har fulgt med i dit åndedræt længe nok, til at du kan genkende hvornår hver fase skifter til den næste, så fokuser på det øjeblik hvor indåndingen begynder.

Læg mærke til den impuls der igangsætter indåndingen. Det skal ikke føles på nogen bestemt måde, men forsøg at mærke helt konkret inde i kroppen hvordan muskulaturen i brystet og (måske) bugen bliver aktiveret og i næste brøkdel af et sekund laver indåndingsbevægelsen.

Tredje del

Når du har fået en god fornemmelse for indåndingsimpulsen, så skal du igang med kernen af øvelsen: Nu må du ikke trække vejret ind, når indåndingsimpulsen opstår.

Lad muskulaturen forblive passiv, selvom indåndingsimpulsen forsøger at sætte gang i indåndingen. Forbliv så afslappet som mulig i hele kroppen og vent på at der kommer en ny indåndingsimpuls.

Denne gang giver du efter for den anden indåndingsimpuls og lader kroppen trække vejret ind.

Træk vejret helt normalt tre gange, inden du prøver igen.

Gentag denne tredie del af øvelsen maksimalt 10 gange i træk. Vent minimum nogle timer inden du laver øvelsen igen.

Husk at gå langsomt frem.

Det vigtige

  • Hvis du mærker at du begynder at spænde op et eller flere steder for ikke at trække vejret ind - altså at holde vejret - før du mærker den anden indåndingsimpuls, så lad kroppen straks trække vejret. Det skyldes at din krop ikke formår at slappe af i åndedrætsmuskulaturen og det er bare en dårlig vane, som øvelsen her vil begynde at ændre på. Du vil stadig få noget ud af øvelsen og med tiden vil du begynde at mærke den anden indåndingsimpuls.

  • Mærk så tydeligt som muligt hvordan indåndingsimpulsen udspiller sig i din krop.

  • Mærk så tydeligt som muligt hvordan det fornemmes i din krop i pausen mellem du har ignoreret indåndingsimpulsen og indtil du giver efter for den anden indåndingsimpuls (eller lader kroppen ånde ind for ikke at holde vejret).

  • Det er ikke vigtigt hvor lang tid den pause varer.

  • Hver gang du udfører øvelsen, kan du med fordel bruge mindre tid på første og anden del - og mere tid på tredje del istedet.

  • Der findes utallige åndedrætsøvelser, men som så meget andet her i livet, så handler det mindre om hvad vi gør, end hvordan vi gør det. Denne øvelse er designet til at adressere nogle af de mest gængse problematikker vi vesterlændinge har omkring åndedrættet - primært den høje frekvens i åndedrættet samt udbredte spændinger i bryst og åndedrætsmuskulatur.

Essensen

Så snart du har prøvet hele øvelsen nogle gange (maks. 10 repetitioner pr. gang) - måske over nogle dage - så skal den afprøves i virkeligheden.

Øvelsen kan først gøre en reel forskel, hvis du ignorerer indåndingsimpulsen i et givent øjeblik, hvor du har brug for at blive mere nærværende. Det er et spørgsmål om kvalitet frem for kvantitet. Hvornår har du brug for at blive mere nærværende?

Hvis det er det rette tidspunkt, behøver du kun ignorere indåndingsimpulsen én gang, for at det kan gøre en stor forskel i din fornemmelse af nærvær. Der er ikke noget vundet ved at du gør det mange gange hver dag, hvis det er på tidspunkter hvor de øgede nærvær ikke gør en reel forskel.

Det er ikke meningen at du skal trække vejret sådan her hele tiden 😊

Forrige
Forrige

En guide til at lytte

Næste
Næste

Skift